bgonair.bg     radio.bgonair.bg     brandnew.bg     alpharadio.bg
 
 
 

Серджо Пининфарина почина

Създателят на Ferrari Enzo е издъхнал снощи в дома си в Торино.
 

Изпълнителният директор на Pininfarina, дизайнерското студио, което е отговорно за дизайна на почти всяко Ferrari от средата на миналия век насам – Серджо Пининфарина – е починал късно снощи в дома си в Торино, съобщиха от централата на компанията. Роден през 1926 той бе глава на легендарното студио, което баща му Батиста Пининфарина основава през 1930.

Серджо помага за разрастването на фамилната фирма, превръщайки я в една от най-могъщите дизайнерски къщи в целия свят. Той започва кариерата си като студент в политехническия университет в Торино, където завършва през 1950. Седем години след това Серджо Пининфарина започва работа в компанията на баща си, където първоначално заема длъжността на главен управител, преди да стане изпълнителен директор през 1961 и да я наследи като президент през 1966 – годината, в която баща му умира.

През 2006 Пининфарина се оттегля, получавайки поста почетен председател. Компанията остава в ръцете на неговия син Андреа Пининфарина, който две години по-късно умира, след като на път за работа скутерът му е ударен от автомобила на 78-годишен мъж.

Под ръководството на Серджо Пининфарина са конструирани автомобилите Chevrolet Corvette Rondine, Cadillac Allante, Bentley Azure, Fiat 124 Spider, Peugeot 406 Coupe, Ferrari Testarossa, Ferrari Enzo, Maserati Quattroporte, Ferrari Scaglietti и концепта Sintesi. Основната философия на неговия професионален живот бе стремежът към изчистен и елегантен дизайн.

След смъртта на Серджо, фирмата се наследява от другия му син Паоло Пининфарина.

Историята на фамилното име Пининфарина е не по-малко интересна от дейностите и постигнатото от компанията. Батиста Фарина е бил десетото от единайсет деца – факт, който му спечелва прякора „Пинин“, означаващ „най-младият/малкият“ брат. До 1961 компанията се е казвала „Farina-Pinin“, което Батиста променя на „Pininfarina“. Тогава с разрешението на президента на Италия по това време Джовани Гронки, Батиста успява да смени фамилното си име на Пининфарина, за да съвпадне то с това на фирмата.


Edit your submission

Topics: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2019 Auto On Air, Всички права запазени. Този уебсайт е създаден от
 
 

Вход