bgonair.bg     radio.bgonair.bg     brandnew.bg     alpharadio.bg
 
 
 

Умна кола подобрява здравната ни култура

Автомобилът мери пулса на шофьора и го манипулира да се пази повече.
 

Учени от Южнокалифорнийския университет са на път да представят автомобил, който ще следи важни показатели за здравето и навиците на своя шофьора. Проектът е базиран на MINI Countryman, нарича се Найджъл, и за изследванията си ползва 230 сензора, които изпращат информацията към специално приложение за iPhone. Освен, че събира информация за любимите ви дестинации, дали обичате да карате на отворен прозорец и кой ресторант предпочитате, автомобилът ще се грижи и за вашето здраве.

Екипът от специалисти, начело с Лесли Саксън, която е шеф на кардиологичния отдел в медицинския факултет на университета, смята да вгради датчици във волана, които ще следят пулса на шофьора. Идеята е той да е запознат с влиянието на скоростта или музиката върху тялото му, което да го подтикне да предприеме съответните мерки. Така Саксън се надява да повиши здравната култура на хората, снабдявайки ги единствено с информация.

„Умните коли могат да има доста преимущества,“ коментира физикът Пол Абрамсън, който използва подобни технологии в работата си. „Автомобилът е идеалната среда за измерване на човешките реакции в условия на стрес. Бидейки в колата ние се подлагаме на постоянно променяща се и стресова среда,“ допълва още той.

Според Абрамсън, технологията ще бъде от полза най-вече за хора с определени хронични заболявания, които се опитват да ги разберат и излекуват, например повишено кръвно налягане. Учени отбелязват, че сърдечната недостатъчност сред пациенти, които следят редовно кръвното си налягане, пулса, както и теглото, и след това пращат данните на личните си лекари, е намаляла с 50%.


Edit your submission

Topics: , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Auto On Air, Всички права запазени. Този уебсайт е създаден от
 
 

Вход