bgonair.bg     radio.bgonair.bg     brandnew.bg     alpharadio.bg
 
 
 

EС одобри 1.2 млрд. евро държавна помощ за Peugeot

Брюксел иска гаранции, че финансовата инжекция няма да навреди на лоялната конкуренция
 

Европейският съюз одобри решението на френското правителство да отпусне помощ в размер на 1.2 млрд. евро на изпадналия в трудности автомобилен концерн PSA Peugeot Citroen, пише Financial Times. От компанията имат шест месеца да представят план за оптимизация.

В понеделник Европейската комисия даде зелена светлина на финансовата инжекция за дъщерното дружество Banque PSA Finance, която е част от големия план на френското правителство да осигури рекордните 7 млрд. евро на PSA, за да предотврати нови съкращения, затваряне на заводи, и дори фалит.

Според правилата на Европейския съюз, държавни помощи могат да се отпускат на частни компании само при изключителни обстоятелства. Именно заради това Европейската комисия пожела да разследва финансовите потоци от френското правителство към Peugeot. Париж първоначално изрази несъгласието си, заявявайки, че помощи са отпускани единствено на финансовия клон Banque PSA Finance, който ще ги връща на пазарни цени.

След последвалите анализи обаче, EС прецени, че помощта трябва да се разглежда като такава за цялата компания, което ще позволи да се внесат допълнителни изисквания към Peugeot. Засега не става ясно какви точно ще бъдат те, но със сигурност ще бъдат свързани с желанието на Брюксел да предотврати използването на парите за подбиване на пазарните цени, както и да получи гаранции, че PSA Peugeot Citroen ще възвърне жизнеността си и след като върне парите.

Френският концерн вече преминава през болезнен реструктуриращ план, включващ съкращаването на 8000 работници и затварянето на фабриката в Олне. В последните 20 години това е първото затваряне на автомобилен завод в Франция.


Edit your submission

Topics: , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Auto On Air, Всички права запазени. Този уебсайт е създаден от
 
 

Вход