bgonair.bg     radio.bgonair.bg     brandnew.bg     alpharadio.bg
 
 
 

Ретро кола с по-добра аеродинамика от Mercedes CLA

Volkhart V2 Sagitta е базирана на VW Beetle и може да развие 140 км/ч
 

Класическият Volkswagen Beetle е дал началото на много разработки – военни машини, пикапи, малки камиони, спортни Coupe автомобили, бусове. Освен класическия боксерен двигател с въздушно охлаждане, общото между всички тях е и емблемата на Volkswagen. „Костенурката“ обаче е вдъхновила още един проект, създаден от германския инженер Курт Волкхарт, който в края на Втората световна война решава да експериментира с аеродинамиката.

Неговата кола се казва Volkhart V2 Sagitta и по ирония на съдбата има по-ефективна аеродинамика от тази на последния Golf VII.

Работата по машината започва в началото на 40-те, когато Волкхарт взима готови шаси и двигател от Beetle, комбинирайки ги с изваяно купе от алуминий. Именно то позволява на Sagitta да развива 140 км/ч – грандиозна по онова време максимална скорост. Интересното е, че Волкхарт не модифицира по никакъв начин фабричния 1.1-литров боксерен двигател на оригиналния Beetle, който генерира смешните сега 24 конски сили.

Войната е попречила на Волкхарт да развие идеята си и да пусне V2 Sagitta в серийно производство. От революционния автомобил е произведена само една бройка през 1947. В последните години Volkswagen усилено издирваха изгубената машина, като през януари 2013 успяха да я открият в Австрия. Сега автомобилът се намира в базата на германците във Волфсбург, където инженерите са изпитали възможностите й в аеродинамичен тунел. Резултатите се оказали потресаващи – коефициентът на челното съпротивление е 0.217. За сравнение, същият коефициент при обикновен Beetle е 0.46, а при последния Golf – 0.27. Дори Mercedes CLA, който се слави с елегантната си форма, не се справя по-добре – 0.22.

Volkhart V2 Sagitta се справя достойно дори сравнен с Vоlkswagen XL1, който започна живота си като прототип, замислен с една единствена идея – висока аеродинамична ефективност и скандално нисък разход на гориво. Коефициентът при него е едва 0.189.


Edit your submission

Topics: , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Auto On Air, Всички права запазени. Този уебсайт е създаден от
 
 

Вход