bgonair.bg     radio.bgonair.bg     brandnew.bg     alpharadio.bg
 
 
 

Tesla излезе на печалба

Предстои компанията да се докаже като устойчива, смятат експерти
 

Производителят на луксозни електромобили Tesla Motors излезе на печалба за пръв път в кратката си история, съобщава Financial Times. След обявяването на резултатите в понеделник, акциите на компанията на борсата в Ню Йорк са поскъпнали с 20% до 45.88 долара за дял. В момента активите на Tesla се оценяват на повече от 5 милиарда долара. Анализатори отбелязват постижението като голям успех за Tesla, която започна бизнеса си от нулата през 2003 в напълно неразвития сегмент на електромобилите.

Пазарните успехи оказват положително влияние и върху противоречивата репутация на изпълнителния директор Eлън Мъск, който бе обвинен от ръководството в недобро управление, се казва още в публикацията на FT. Припомняме, че в края на миналата година Мъск изпадна в тежка полемика с репортер на New York Times. Той бе обвинен от Мъск в изразяване на необективно мнение след пробно шофиране на хитовия Model S.

През последните месеци на 2012 продажбите на Tesla паднаха под очакваните нива, което бе обяснено от Мъск с логистични проблеми. С настъпването на 2013, обаче, американците са приели 4750 предварителни поръчки за Model S, което е с 250 повече от прогнозните резултати за първото тримесечие. Първите доставки на модела ще бъдат изпълнени по-късно през годината.

Въпреки това, компанията е изправена пред сериозни предизвикателства, за да докаже, че може да поддържа устойчиви пазарни резултати. Анализатори отбелязват пред FT, че първите клиенти на Model S залагат на скъпите версии с най-голям капацитет на батерията. Опасенията са, че това може да се промени и настроенията да се насочат към по-евтините модели с по-малък максимален пробег. От Tesla остават категорични, че търсенето на премиум версиите е най-силно, а поръчките за базовия Model S с 40 кВч батерия са толкова ниски, че се обезмисля неговото производство.

По-рано през годината от Tesla обявиха, че производственият им капацитет от 20 000 автомобила годишно вече е достигнат.


Edit your submission

Topics: , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Auto On Air, Всички права запазени. Този уебсайт е създаден от
 
 

Вход